Hoe meet je een V-snaar? | Bekijk de video | Blog INDI (2024)

Wil je een V-snaar vervangen maar weet je niet precies welke je nodig hebt? Een V-snaar meten kan op verschillende manieren. In deze legt productspecialist Eerjan uit hoe je dit kunt doen en waar je op moet letten bij verschillende snaartypen.

Transcriptie

Waarvoor gebruik je een V-snaar?

Een V-snaar gebruik je om een overbrenging te maken tussen twee evenwijdige assen. Op de assen zitten poelies waarop de snaren lopen en een verbinding maken. De weerstand zorgt ervoor dat wanneer er één poelie draait, de andere ook meedraait. De V-snaar moet dan ook bij de poelie maten passen.

Dat kan een overbrenging zijn van één op één, bij gelijke diameters van de poelies, maar ook een vertraging of versnelling (bij één grotere of kleinere poelie).

Soorten V-snaren

Om de geschiktheid van de riem te bepalen, zijn vermogen, toerental en de diameters van de poelies belangrijk. De onderlinge verhoudingen tussen deze aspecten hebben tot een aantal V-snaartypen geleid. De meest gangbare types heb ik hier liggen, dat zijn de klassieke riem (VB-riem) en de grootvermogen-riem.

V-snaren hebben verschillende breedtes. Deze zijn aangegeven met een letter. de meest voorkomende zijn:

  • SPZ/Z = 10 mm breed
  • SPA/A = 13 mm breed
  • SPB/B = 17 mm breed
  • SPC/C = 22 mm breed

De V-snaar meter

De breedte van een V-snaar meten kan op verschillende manieren. Eén daarvan is met een de profielmeter, een handige tool van Optibelt. Hierop staat de breedte aan de linkerkant in millimeters aangeven. Als voorbeeld zie je hier de SPZ/Z-riem en waarbij deze bij 10 millimeter blijft hangen. Hetzelfde geldt voor de andere riemen.

Meten met een schuifmaat

Je kunt de breedte ook meten met een schuifmaat. Houdt hierbij wel rekening mee dat een gebruikte V-snaar wat versleten kan zijn en een millimeter mist.

Drie belangrijke lengtes

Om het gemakkelijk te maken zijn er bij V-snaren altijd drie lengtes aangeven. Ik heb hier een V-snaarmeter die de inwendige lengte meet. Waarom inwendig? Dat heeft te maken met de oudere riemen plat waren.

Bij deze moderne V-riem zie je dat de koordlagen niet onderin zitten, zoals bij een platte riem, maar net iets onder de buitenkant. Op de koordlagen worden de werkende krachten uitgevoerd. Door deze V-vorm is er verschil in maatvoerring.

Bij ons op de website onder de V-snaren staat de: inwendige lengte (Li), uitwendige lengte (La) en de werkende lengte/steeklengte (Ld/Lw).

In dit geval heb ik een V-snaar: A1530Ld. Op de riem staat: 13 x 1500Li. Dit betekent dat de snaar een breedte heeft van 13 mm en heeft een inwendige lengte van 1500 mm. Dan ga ik deze V-snaar meten door hem over de V-snaarmeter te leggen. Span deze goed aan. Nu zie je dat de meter 1500 mm aangeeft: dit is de inwendige lengte. Dit was een klassieke riem die nog werkt volgens de oude maatvoering.

De werklengte van de V-snaar meten

Grootvermogenriemen (de nieuwe types) worden gemeten aan de hand van de werklengte. De Werklengte staat ook op de riem, in dit geval SPH1500LD. Dit betekent dat als ik deze op de meter leg en ik trek hem strak, deze uitkomt op ongeveer 1450 mm. Je ziet dus dezelfde snaar met een codering van 1500 waarbij de lengte anders is. Houd hier rekening mee bij de keuze van je riem.

Een V-riem meten op verschillende wijzen

Hiervoor heb je een aantal mogelijkheden waarbij sommige methodes nauwkeuriger zijn dan de andere. De eerste methode is met een rolmaat. Je begint met het meten van de uitwendige lengte. Ik heb hier een klassieke riem met een inwendige lengte van 1500 mm. De rolmaat geeft een uitwendige lengte van 1,55 m aan. Dus daaraan zie je dat de maat afwijkt van de maat die aangegeven staat op de riem. Dat komt omdat deze inwendig is gemeten.

De beste manier om te meten, is door de riem over de werkbank heen te rollen. Zet een streepje op de werkbank en begin vanaf dat punt te meten. Je rolt de riem over de werkbank en stopt op het punt waar je bent begonnen. Ook hier zet je een streepje en meet nu de afstand tussen de streepjes. Dit is je werklengte. Samen met de V-snaarmeter is dit de meest nauwkeurige manier om te meten.

Andere opties om te meten is een touwtje door de poelies trekken en deze meten. Dit is niet een hele nauwkeurige methode, maar als je genoeg verstelbereik hebt, dan heb je nog wat ruimte. Een andere optie is om met schilderstape over de buitenkanten van je poelies te spannen de uiteinden over elkaar te plakken, door te snijden en de lengte te meten. Hierbij zit je ook dicht in de buurt van de werklengte.

Vragen?

Op deze manieren meet je een V-snaar en kom je tot een vervangende V-snaar. Heb je vragen over V-snaren of opmerkingen over de video? Laat dan een reactie achter onderaan deze pagina.Contactopnemen kan natuurlijk ook. Ik of een van mijn collega’s helpen je graag verder.

Eerjan gebruikt in deze video de volgende artikelen:

V-snaar meetlat
Z/10 10x1500mm Z59 – V-snaren klassiek
A/13 13x1500mm A59 – V-snaren klassiek
B/17 17x1500mm B59 – V-snaren klassiek
C/22 22x1500mm C59 – V-snaren klassiek
SPA/13 12,7x1500mm – V-snaren grootvermogen

Lees ook:
Welke voorspanning heeft mijn V-snaar?

Heeft dit artikel je geholpen?

Hoe meet je een V-snaar? | Bekijk de video | Blog INDI (9)

Eerjan Eringa

Productspecialist aandrijftechniek

Post Views: 15.362

AandrijftechniekaandrijvingSchuifmaatv-snaarv-snaren

Hoe meet je een V-snaar? | Bekijk de video | Blog INDI (10)

Eerjan Eringa

Productspecialist aandrijftechniek

Hoe meet je een V-snaar? | Bekijk de video | Blog INDI (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5385

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.