Boekarest - Road to Romania (2024)

Universiteitsplein, een van de poorten van de oude stad in Boekarest.

Boekarest (Bucharesti) is de grootste stad en de hoofdstad van Roemenië, een van de dichtstbevolkte steden van de Europese Unie en een van de belangrijkste industrie- en transportcentra van Oost-Europa. Het ligt in het zuidoosten van Roemenië , aan de oevers van de rivier de Dâmbovita, die uitmondt in een zijrivier van de Donau, de Arges.

Naast het feit dat Boekarest een rivierhoofdstad is, is de regio vol meren. Dit rivier- en merenstelsel loopt langs de Colentina rivier, een zijrivier van de Dâmbovita rivier. De belangrijkste meren zijn de Tei en het Colentinameer. Een klein kunstmatig meer in het centrum van de stad, het Cismiguiu-meer, omgeven door de Cismigiu-tuinen, is een van de charmante plekjes van de stad, zeer dicht bij de oude stad en het feestgebied van de hoofdstad. De rivieren, meren en tuinen – bezoek zeker de prachtige botanische tuin, de grootste van Roemenië – samen met de verzameling monumenten en gebouwen uit het einde van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw maken de hoofdstad tot een stad van unieke schoonheid.

Boekarest blijft een stad van contrasten. Na het einde van de dictatuur van Ceausescu in 1989 heeft Roemenië liberale hervormingen en structurele veranderingen ondergaan die hard aankwamen bij de bevolking. Toch tonen de straten van Boekarest de hoop op verandering. Het herstel van het historische centrum en de omliggende wijken vordert en toont de intrinsieke schoonheid van de gebouwen en de latente vriendelijkheid van de Roemeense bevolking.

Reis naar Boekarest, het Parijs van het Oosten

Boekarest is ook een stad vol brede met bomen omzoomde lanen en Belle Epoque gebouwen – niet te vergeten dat het in 1900 bekend stond als het “petit Paris” of het “Parijs van het Oosten” vanwege deze architectuur en de kosmopolitische culturele sfeer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het historische gebied niet zwaar verwoest, maar tijdens de dictatuur van Nicolae Ceausescu zijn veel gebouwen ingestort of verlaten. Bovendien veroorzaakte de aardbeving van 1977 grote schade aan veel van de gebouwen. Zo stortten de twee bovenste verdiepingen van het Cotroceni-paleis in en moesten bijna volledig worden herbouwd.

Een lege kavel midden in de oude stad wacht op een nieuwe functie. Daarachter de indrukwekkende Carturesti boekhandel.

De bouw van gebouwen tijdens het communistische tijdperk betekent dat vandaag de dag zulke verschillende stijlen als Art Deco en Stalinistische torens bij elkaar passen, elkaar omarmen of elkaar ondersteunen. Het ensemble is prachtig voor architectuurliefhebbers en voor hen die zich niet laten leiden door eerste indrukken. De straten zijn schoner dan in Parijs, Barcelona of Rome, maar veel gebouwen staan te popelen om gerenoveerd en opgeknapt te worden.

Boekarest feeststad

Veel mensen weten het niet, maar aan het nachtleven, het feesten en de party’s komt in het centrum van Boekarest nooit een einde. Het is daarom aan te raden om dicht bij de oude stad te verblijven, zodat u te voet kunt genieten van de belangrijkste monumenten, restaurants en het nachtleven. Bovendien zijn de prijzen vrij laag in vergelijking met Spanje, Frankrijk, Italië of Scandinavië, en de veiligheid en rust zijn er groot.

Contents

  • 1Boekarest stad van architectuur, cultuur en gezondheid.
  • 2Hoe kom ik in Boekarest?
    • 2.1Met het vliegtuig
    • 2.2Met de trein
  • 3Waar verblijven in Boekarest
    • 3.1De Triomfboog
    • 3.2Calea Victoriei
    • 3.3Cantacuzino Palace
    • 3.4Koninklijk Paleis van Cotroceni.
    • 3.5Kretzulescu Kerk
    • 3.6Het Roemeens Atheneum
    • 3.7Concertzaal van het Koninklijk Paleis: Sala Palatului
    • 3.8Nationale Militaire Club
    • 3.9Het hof van de oude prins – Curtea Veche
    • 3.10Universiteitsplein
    • 3.11Palace of Parliament / People’s Palace

Boekarest stad van architectuur, cultuur en gezondheid.

De gebouwen die we in de straten zullen vinden zijn al een schat. Ze zijn van eind 19e of begin 20e eeuw en combineren neoclassicisme, neoromaans en art deco. Dan zijn er de grote, vaak faraonische werken uit het communistische tijdperk, die in schril contrast staan. En tenslotte geeft het met glas gevulde eclecticisme van het postmodernisme en minimalisme een extra draai aan de ansichtkaarten van de Roemeense hoofdstad.

Op cultureel gebied zijn verschillende musea een bezoek waard. Sommige bevinden zich in monumenten die essentieel zijn om de geschiedenis van het land te begrijpen, zoals het megalomane Volkspaleis dat Ceaucescu aan het einde van zijn dictatuur bouwde, of het presidentiële paleis van Cotroceni.

De laatste jaren probeert Boekarest ook een vorm van toerisme te ontwikkelen die gebaseerd is op gezondheid (tandheelkundige behandelingen en cosmetische chirurgie) en op ontspanning en sport (spa en sportcentra). Nogmaals, Boekarest is een stad van contrasten.

Gebouwen voor het paleis van justitie en de rivier.

Hoe kom ik in Boekarest?

Boekarest ligt op 533 km van Timisoara , 426 km van Cluj – Napoca , 166 km van Brasov , 225 van Constanta , en ongeveer twee drie uur vliegen van Barcelona en vier uur van Madrid .

Met het vliegtuig

De snelste manier om Boekarest te bereiken is natuurlijk met het vliegtuig. Het is ook zeer gemakkelijk om vanuit Spanje te vliegen en vrij goedkoop, dankzij het aantal luchtvaartmaatschappijen die tussen beide landen vliegen. De meeste internationale vluchten komen aan op Henri Coanda International Airport (Otopeni ) , dat ongeveer 12 kilometer ten noorden van de stad Boekarest ligt, hoewel er ook vluchten aankomen op de kleinere luchthaven Aurel Vlaicu, die bekend staat als Baneasa.

Boekarest is een rivierstad langs de Dâmbovita rivier. Foto door Hellimli

Als u vanuit Spanje vliegt, zijn er veel maatschappijen die routes hebben tussen Boekarest en verschillende Spaanse steden: Madrid en Barcelona, maar ook vele andere steden zoals: Valencia, Bilbao, Malaga, Ibiza, Alicante, Zaragoza, Palma de Mallorca, Leon en steden in Asturië. Ga naar onze vluchten pagina voor meer informatie.

Anderzijds zijn er rechtstreekse vluchten vanuit verschillende bestemmingen in Europa, en als u vanuit Latijns-Amerika vliegt, kunt u het beste eerst een tussenstop maken in Madrid of Barcelona. Binnenlands zijn er lijnvluchten naar Cluj – Napoca (CLJ), Oradea (OMR) , Sibiu (SBZ), Timisoara (TSR), Suceava (SCV), Iasi (IAS) en Satu Mare (SUJ) .

Met de trein

Boekarest is per trein verbonden met de belangrijkste steden van Roemenië en met de Oost-Europese hoofdsteden : Belgrado, Wenen, Praag, Boedapest… Het belangrijkste station is het Noordstation (Gara de Nord) , dat op drie kilometer afstand van het centrum van Boekarest ligt, hoewel er nog vijf andere treinstations zijn: Basarab, Obor, Baneasa en Progresu. Maar om met de trein naar Boekarest te gaan, moet je via Boedapest.

Met de auto

Met de auto naar Boekarest gaan kan een andere interessante optie zijn als u de tijd hebt, omdat u onderweg verschillende landen kunt bezoeken. Bovendien biedt de auto u een grote autonomie, als u zich door de stad wilt verplaatsen of naar andere plaatsen in Roemenië wilt gaan. Een andere mogelijkheid is om een auto te huren, als u met het vliegtuig of de trein in Boekarest aankomt. Het moet gezegd worden dat de infrastructuur niet erg goed is en er zijn nogal wat trage voertuigen op de wegen.

Het Carol Parc Hotel in Boekarest, een luxe hotel van grote architectonische rijkdom.

Waar verblijven in Boekarest

De hoofdstad van Roemenië biedt een groot aantal hoogwaardige hotels , hoewel het niet een stad is die dezelfde hoeveelheid toerisme ondersteunt als andere Europese hoofdsteden. Er zijn grote hotelketens , maar ook zeer centraal gelegen hotels dicht bij de belangrijkste monumenten van Boekarest , in rustige en aangename buurten, en tegen betaalbare prijzen.

Er zijn echter ook luxere 5-sterrenhotels , maar voor wat ze waard zijn, zijn ze ook niet buitensporig duur. Dat geldt voor het Gran Hotel Intercontinental, het Hotel Athenee Palace Hilton , in de wijk Plaza de la Universidad; deze laatste is een bezoek waard, want de architectuur maakt deel uit van het erfgoed van de stad. Het Epoque Hotel of het Radisson BLU Boekarest Hotel in de financiële wijk van Boekarest. En dan is er nog het Carol Parc Hotel , een luxe hotel met een bevoorrechte ligging, naast het oudste deel van Boekarest en met een geweldig panoramisch uitzicht.

Om meer te weten te komen over hotels in Boekarest , bezoek onze accommodatie pagina en als u vragen heeft schrijf ons dan want wij kunnen u direct in contact brengen met de hotels

Gastronomie in Boekarest

Dit heerlijke gerecht heet Sarmale en is typerend voor de Roemeense gastronomie. Het is erg lekker.

In deze restaurants in Boekarest kunnen we proeven van de heerlijke Roemeense gastronomie bestaande uit zeer smakelijke gerechten , zoals de Muschi , dat is geroosterde varkenslende, Mamaliga , dat is een polenta meestal geserveerd met zure witte kaas, en Tochitura , een mengsel van rundvlees, kip en gevogelte lever. Er is ook Zacusca , dat wordt gegeten als voorgerecht, want het zijn kleine porties van verschillende groenten, aromatische kruiden en paddenstoelen geconserveerd in olie, azijn of pekel, of paddenstoelenpuree met paprika, tomaten en uien, auberginepuree, enz.

De Sarmale is ook een delicatesse: Placinta cu brânza o brânzoaice , dat is een mille-feuille deeg met zoete of hartige vullingen; Papanasi moldovenesti , dat zijn zoete beignets gemaakt van witte kaas en vanille, gegeten met room.

In restaurants kunt u ook kleine geroosterde worstjes vinden die Mititei of Mici worden genoemd; de Ciorba taraneasca : zure soep van gefermenteerde zemelen met aardappelen, spek, bieten en kalfsvlees; geroosterde gehaktballen genaamd Pîrjoale moldovenesti ; en Cozonac , een cake gevuld met walnoten, sultana’s en loukoums (Turkse lekkernijen)…. Natuurlijk zijn er overal kazen , want Roemenië is een land van kazen , maar je vindt in het hele land dezelfde kazen, er is geen specialiteit van elke regio. Probeer elke kaas, van koeien, schapen of buffels.

Wat drank betreft, wordt bier (bere) aanbevolen, omdat het vrij goed en licht is. De Roemeense wijnen zijn ook van zeer goede kwaliteit, en we kunnen wijnen vinden uit de verschillende producerende regio’s: Transsylvanië, Moldavië , Muntenië en Oltenië, en Dobroudja. Maar u kunt ook de nationale drank proberen: “tuica” , die gewoonlijk als aperitief voor de maaltijd wordt gedronken – het is een brandewijn op basis van pruimen. Het mineraalwater van het land, zowel het bruisende als het stilstaande, is van zeer goede kwaliteit, dankzij de rijkdom van de natuurlijke bronnen van het land.

Waar te eten in Boekarest

Hanul Manuc, monument, restaurant en hotel in het hart van Boekarest.

.

Er zijn een aantal restaurants in Boekarest die een bezoek waard zijn, omdat het mooie historische gebouwen zijn. Een van de bekendste is een voormalige handelsherberg, de Manuc’s Inn (Hanul lui Manuc) (op Str. Franceza 62.64), die ook een hotel is en tussen 1804 en 1808 werd gebouwd door een rijke Armeense koopman (Emanuel Marzaian, die door de Turken Bey Manuca werd genoemd). Het doet denken aan de oude karavanserais waar de karavanen van de Zijderoute uitrustten.

Dit was een ontmoetings- en rustplaats voor handelaren, maar het is ook een historische plaats, want hier vonden in 1812 de voorbereidende onderhandelingen plaats voor het vredesverdrag dat een einde maakte aan de Russisch-Turkse oorlog (1806-1812). Vandaag de dag is het nog steeds een hotel en restaurant, evenals een wijnkelder en banketbakkerij .

Bezoek zeker het

    beroemde Caru cu Bere restaurant (op Strada Stavropoleos 3-5) geopend in 1879, dat een brouwerij was – zoals de Roemeense naam suggereert – en de plaats van literaire bijeenkomsten van schrijvers en kunstenaars van Boekarest . Het is een gebouw in neogotische stijl , wat tot uiting komt in de gevel en in de binneninrichting: zuilen, bogen, de houten trap, kroonluchters, meubilair, alsook in de muurschilderingen op de muren en het plafond.

    Galeries Macca Vilacrosse, twee levendige overdekte straten vol bars. .

    De wijk Pasajul Macca Vilacrosse , twee Y-vormige straten met overdekte daken, is een leuke en mooie wijk met bars en restaurants. Ook in de oude stad is goede Calif (oosters fastfood) en Lacrimi si Sfinti (Roemeens). In het noorden tussen Calea Victoriei en Boulevard Gheorghe Magheru is een ander goed gebied voor restaurants en pubs. Wij benadrukken de haven (Strada Piata Amzei) en ook de Journey Pub & More (Strada Gheorghe Enescu). Nogmaals, als u wilt reserveren, kunt u ons schrijven zodat wij u met hen in contact kunnen brengen

    Aan de andere kant is Boekarest een stad waar u een grote verscheidenheid aan restaurants en gastronomie uit alle landen kunt vinden, voor alle budgetten en smaken. En nog meer de laatste jaren, aangezien het toerisme aanzienlijk is toegenomen.

    Aan de ene kant zijn er restaurants die gespecialiseerd zijn in allerlei internationale gerechten: Grieks, Italiaans, Russisch, Chinees, Arabisch, Japans, etc., maar ook fastfoodrestaurants en pizzeria’s. Anderzijds zijn er de typisch Roemeense restaurants, favoriet bij toeristen vanwege de heerlijke gerechten uit de verschillende regio’s van Roemenië, een waar genot!

    Erfgoed en monumenten van Boekarest – Wat te bezoeken

    Er is veel te zien en te doen tijdens een reis naar Boekarest, maar dit is een selectie van de belangrijkste

    Huis van de Vrije Pers

    Dit indrukwekkende gebouw staat al bij de ingang van de hoofdstad: het Casa Scanteii , zoals het nog steeds bekend staat. Het werd ontworpen door architect Horia Maicu en werd voltooid in 1956, een jaar na een soortgelijk paleis in Polen: het Paleis van Wetenschap en Cultuur in Warschau. Het Free Press House was en is nog steeds het hoofdkwartier van de drukpersen en nieuwsredacties van de hoofdstad, hoewel het vandaag ook de beurs van Boekarest herbergt in de zuidelijke vleugel.

    De Triomfboog in Boekarest, een van de belangrijkste monumenten van de stad.

    De Triomfboog

    De Triomfboog in Boekarest werd in 1922 gebouwd ter nagedachtenis aan de Roemeense soldaten die in de Eerste Wereldoorlog vochten.

    Net als de Arc de Triomphe in Parijs is deze geïnspireerd op Romeinse monumenten, waaruit blijkt hoe belangrijk de assimilatie van de Roemeense identiteit met Rome is. Via een binnentrap kunnen bezoekers naar de top klimmen en genieten van een panoramisch uitzicht over de stad.

    Calea Victoriei

    Het is de oudste straat van Boekarest en zit vol charme. Het werd gebouwd in 1692 om het voormalige Vorstelijk Hof te verbinden met het

      Mogosoaia Paleis . Het werd de Calea Victoriei Straat in 1878, na de overwinning in de Roemeense Onafhankelijkheidsoorlog. In het interbellum werd het een van de meest modieuze straten van de stad. Als u een wandeling wilt maken langs deze straat van het Victoriei-plein naar het Natiunilor-plein, kunt u enkele van de meest indrukwekkende gebouwen van de stad ontdekken, zoals: het Cantacuzino-paleis, het historische Plein van de Revolutie, het CEC-hoofdkwartier, de Militaire Club en het Nationaal Museum van de Geschiedenis.

      Tegenwoordig hebben talrijke luxe- en modezaken hier hun deuren geopend. Kerken, moderne hotels en gebouwen in renovatie vermengen stijlen en vormen op een merkwaardige manier.

      Het imposante Cantacuzino-paleis waarin het George Enescu-museum is gevestigd. Foto door Chodaboy.

      Cantacuzino Palace

      Gebouwd tussen 1898 en 1900 naar ontwerp van de architect Ion Berindei. Het heeft een eclectische Franse stijl: een combinatie van een neoklassieke en Art Nouveau stijl . Het heeft balkons en een smeedijzeren hek. Het herbergt nu het George Enescu Museum

      .
      Revolution Square

      Het Plein van Boekarest werd beroemd in 1989 , het jaar van de revolutie, toen alle televisiestations ter wereld vanaf dit plein de laatste momenten van Nicolae Ceausescu aan de macht uitzonden op 21 december, toen hij op het balkon stond, terwijl het volk op het plein bijeen was. Kort daarna vluchtte hij in een witte helikopter en werd uren later buiten de stad gevangen genomen.

      Aan de andere kant van het plein bevindt zich het voormalige Koninklijk Paleis, het indrukwekkende Roemeens Atheneum en het historische Athenee Palace Hotel . Aan de zuidkant van het plein kunt u de kleine Kretzulescu kerk bezoeken.

      Koninklijk Paleis van Cotroceni.

      Dit neoklassieke paleis werd gebouwd tussen 1927 en 1937 en behoorde toe aan koning Carol II en zijn zoon Mihai I tot 1947, toen de monarchie in Roemenië werd afgeschaft. Het was in de vertrekken van dit paleis dat koning Mihai een staatsgreep leidde die de pro-Nazi regering tijdens de Tweede Wereldoorlog afzette en Roemenië aan de kant van de geallieerden bracht. In het voormalige Koninklijk Paleis is tegenwoordig het Roemeens Nationaal Kunstmuseum gevestigd.

      Tegenover de ingang ligt het Boekarest Botanisch Park .

      Kretzulescu Kerk

      Het ligt aan het Plein van de Revolutie, dicht bij andere historische gebouwen. Het is een kleine orthodoxe kerk van rode baksteen, gebouwd tussen 1720 en 1722 in opdracht van de grootkanselier Kretzulescu Safta en zijn vrouw in de bouwstijl van de Brancovenesti periode. Het indrukwekkende fresco van de Roemeense schilder Tattarescu is een hoogtepunt.

      Het Roemeens Atheneum

      Boekarest - Road to Romania (11)Roemeens Atheneum, naast het Plein van de Revolutie.

      Het Athenaeum is een van de meest prestigieuze monumenten van Boekarest vanwege de architectuur en de uitzonderlijke akoestiek van de concertzaal. Het is de thuisbasis van de George Enescu Roemeense Philharmonie, en is het werk van de Franse architect Albert Galleron, die ook de Nationale Bank van Roemenië ontwierp. Het werd gebouwd dankzij geld dat door het grote publiek werd geschonken via een indrukwekkende inzamelingsactie (“Doneer een cent voor het Athenaeum”).

      Het Ateneo is een gebouw van grote schoonheid en lijkt op een oude tempel, met zijn hoge koepel en Dorische zuilen. De ingang heeft een met schilderijen en bladgoud versierd plafond, en de prachtige wenteltrap valt op. En in de concertzaal zijn de muren en het plafond bedekt met fresco’s.

      Concertzaal van het Koninklijk Paleis: Sala Palatului

      De grote concertzaal, gelegen naast het Koninklijk Paleis, werd in 1960 gebouwd om plaats te bieden aan 3000 leden van de Communistische Partij die om de vijf jaar het Partijcongres bijwonen. Tegenwoordig vinden er verschillende evenementen plaats, zoals conferenties en enkele concerten van het George Enescu International Festival.

      Nationale Militaire Club

      Dit neoklassieke meesterwerk werd in 1912 gebouwd door de Roemeense architect Dimitrie Maimaroiu voor de sociale, culturele en educatieve activiteiten van het Roemeense leger. Het wordt nog steeds gebruikt voor officiële evenementen en banketten, terwijl de ruimte erboven gereserveerd is voor de legerbibliotheek en voor kantoren en klaslokalen voor officieel onderwijs. Hoewel het grootste deel van het gebouw niet kan worden bezocht, zijn het luxueuze restaurant en het zomerterras open voor het publiek.

      Het Paleis van de Spaarbank

      Het Palacio de la Caja de Ahorros heeft een van de meest indrukwekkende neoklassieke gevels van de stad. Het werd in de 19e eeuw gebouwd door de Franse architect Gottereanu, die tussen 1875 en 1900 meer dan 50 gebouwen in de stad ontwierp. Het paleis heeft een grote centrale koepel met metalen ribben, gescheiden door glas, die natuurlijk licht binnenlaat, en vier kleinere koepels. De toegangsboog, met zijn Korinthische zuilen, is van groot toeristisch belang.

      Lipscani-wijk, oude stad, oud-Boekarest

      Gebouw in de Oude Stad van Boedapest, meer bepaald in de Lipscani-wijk.

      Het oude historische centrum van Boekarest ligt in de wijk Lipscani en is een van de meest charmante wijken van de stad . In het begin van de 15e eeuw vestigden zich hier veel kooplieden en ambachtslieden – het werd zelfs Lipscani genoemd naar de Duitse kooplieden uit Lipsca of Leiptzig. Het is interessant om door de geplaveide straten te wandelen en de vele gebouwen in verschillende bouwstijlen te bewonderen: van barok tot neoklassiek tot art nouveau. Of ga naar een van de kunstgalerijen of antiekwinkels in de omgeving. Vergeet niet naar Hanul cu Tei te gaan, dat is een rechthoekige binnenplaats, tussen Strada Lipscani en Strada Blanari, waar veel kunst- en antiekwinkels zijn.

      Het hof van de oude prins – Curtea Veche

      In het historisch centrum bevinden zich de overblijfselen van het voormalige Prinselijk Hof Curtea Veche . Het werd gebouwd in de 15e eeuw door Vlad Tepes, ook bekend als Vlad Dracula die, volgens de plaatselijke traditie, zijn gevangenen hield in de kerkers onder het Koninklijk Hof. Zijn bewind was zeer wreed voor zijn vijanden, maar relatief goed voor zijn trouwe onderdanen. Hij verbeterde en begon de grenzen van een staat te bepalen. Vandaag blijven alleen enkele muren, bogen, graven en een Korinthische zuil over.

      Naast het paleis staat de Kerk van het Oude Hof, uit 1559, de oudste kerk van Boekarest. Twee eeuwen lang was het de plaats waar Roemeense prinsen werden gekroond. Het bewaart prachtige fresco’s uit de 16e eeuw.

      Nationale Bank van Roemenië

      De Nationale Bank van Roemenië is gevestigd in de wijk Lipscani, waar vroeger een van de beroemdste gebouwen van Roemenië stond: de Hanul Serban Voda, waar van 1678 tot 1883 verschillende instellingen gevestigd waren, maar die na twee branden werd verwoest. In 1883 begon de bouw van de Nationale Bank van Roemenië, ontworpen door de Franse architecten Bernard Cassien en Albert Galleron. Het is in de Franse neoklassieke stijl, met een gevel van Korinthische zuilen en een enorme hal.

      Pasaje (Pasajul) Macca Vilacrosse

      Pasaje Macca Vilacrosse, midden in het centrum van Boekarest. Hier kunnen we eten of rustig iets drinken in een van de restaurants of cafés.

      Het is een prachtige passage gelegen in het centrum van Boekarest (op 22 Calea Vitorei) is een van de gebouwen die opbloeiden in Boekarest aan het einde van de 20e eeuw. in Boekarest aan het eind van de 19e eeuw waarvoor de Roemeense hoofdstad bekend werd als “Klein Parijs” . Het is hoefijzervormig en overdekt door een gebrandschilderd gewelf van geel en groen smeedijzer dat over de hele lengte prachtige gouden effecten oplevert; ook de centrale koepel valt op. De Macca Vilacrosse Passage verbindt de straten Calea Vitorei en Lipscani en is omzoomd met restaurants, bars en juwelierswinkels .

      Universiteitsplein

      Het universiteitsplein is een van de populairste ontmoetingsplaatsen van Boekarest, waar enkele van de architectonische meesterwerken van de stad staan, zoals het Nationaal Theater van Boekarest, het neoklassieke Coltea-ziekenhuis en de prachtige 18e-eeuwse kerk, en het Sutu-paleis, nu het Museum van de geschiedenis van Boekarest. Het intercontinentale hotel kijkt uit over het plein. In het midden van het plein staan stenen kruizen als eerbetoon aan degenen die tijdens de revolutie van 1989 zijn omgekomen. En onder het plein is er een metro met winkels en restaurants.

      Sutu Palace

      Een neogotisch paleis gebouwd tussen 1832 en 1834 in opdracht van minister van Buitenlandse Zaken Costache Sutu naar ontwerp van de architecten Johann Veit en Schwinck Konrad. In 1862 versierde de beeldhouwer Karl Storck het paleis met drie arcades en een monumentale trap; in de hal werd een enorme Murano spiegel geïnstalleerd. De plafonds zijn van stucwerk, de vloeren van parket en de fornuizen van tegels . Het gebouw huisvest sinds 1959 het Boekarest Museum voor Geschiedenis en Kunst .

      .

      Palace of Parliament / People’s Palace

      .
      Volkspaleis van Boekarest. Een historisch monument.

      Het Paleis van het Parlement of Volkspaleis is na het Amerikaanse Pentagon het grootste gebouw ter wereld. Het kolossale paleis werd gebouwd door Nicolae Ceausescu. Er waren 700 architecten en 20.000 arbeiders nodig om het te bouwen. Het paleis heeft 12 verdiepingen, 1100 kamers, een 328 meter lange lobby en vier ondergrondse verdiepingen, plus een enorme nucleaire bunker. Het was begonnen in 1985 en in 1989 met de val van Ceaucescu was men van plan het te slopen. Uiteindelijk is de bevolking het erover eens dat het beter was om het te laten staan.

      Tegenwoordig is het een multifunctioneel gebouw voor conferenties, openbare en particuliere evenementen. Enorm en zwaar, een bezoek is aan te bevelen. De kamers die elke dag open zijn veranderen.

      Het Civic Centre

      Het Civic Centre was het hoogtepunt van Ceausescu’s megalomane constructie. Het is een gebied ten zuiden van het parlementsgebouw, langs de Unirii Boulevard. Zelfs de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog of de aardbeving van 1977 veranderden de stad niet zo sterk als Ceausescu’s herontwikkelingsplannen in de jaren tachtig. Acht kilometer van het historische centrum van Boekarest werd met de grond gelijk gemaakt, waaronder kerken, kloosters, synagogen, een ziekenhuis en een…

Boekarest - Road to Romania (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 5567

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.