[90 Test Answers] LETRS Unit 3: Sessions 1–8 – Test Pinoy (2024)

We’ve compiled all the answers you need to succeed in LETRS and feel confident and prepared when it comes time to apply what you’ve learned in the classroom. Ace the exam with no problem at all.

LETRS Unit 3 test answers

Session 1

Question 1: ________ represents the two major components of learning to read: word recognition and language comprehension.
Answer: SVR

Question 2: The Reading Rope identifies three major strands or subskills that contribute to printed words ________; phonological awareness, decoding, and sight word recognition.
Answer: Recognition

Question 3: _______ awareness emphasizing the strong predictive relationship between phonemic awareness and learning to read an alphabetic writing system.
Answer: Phonological

Question 4: ________ is the ability to translate a word from print to speech, usually by employing knowledge of sound-symbol correspondences.
Answer: Decoding

Question 5: To know what the word says, the reader must look closely at all the letters and ________ them into sound and sense.
Answer: recode

Question 6: ________ is the goal of word study, or the point of learning to decode by phonics and to recognize orthographic patterns, is to develop automatic recognition of words.
Answer: Sight Word Recognition

Question 7: The term __________ refers to three different aspects; phoneme-grapheme correspondence, strategy for decoding new words, and essential component of reading (one of the five pillars).
Answer: phonics

Question 8: Phonics instruction offers a critical _______ for most students in the regular classroom and in intervention programs.
Answer: Advantage

Question 9: Explicit, _______, cumulative instruction that teaches students to decode graphemes and blend the corresponding phonemes and/or syllables received stronger support in high-level research than other types of instruction.
Answer: systematic

Question 10: Phonics may not be ______ with a given student if that student’s phonological awareness is seriously underdeveloped because phonemic awareness is the foundation for acquiring decoding skills.
Answer: Effective

Question 11: Scope and sequence of phonics and word-reading skills determine lesson design and sequence, and type of reading practice. What feature of the reading program?
Answer: Organization

Question 12: Decodable; contains a high proportion of pattern words that have been taught. What feature of the reading program?
Answer: Texts for Reading

Question 13: Phonemic awareness, explicit phonics, fluency, vocabulary, comprehension, writing; use of decodable text at K-1 level. What feature of the reading program?
Answer: Content

Question 14: About half the time is spent on word work (phonological awareness, phonics, fluency in word recognition), the rest on language and oral reading in K-1. What feature of the reading program?
Answer: Instructional Time

Question 15: More teacher-led activities; the teacher actively leads students through decoding activities and guided practice. What feature of the reading program?
Answer: Method/Teacher Role

Question 16: Students were asked to look carefully at the word, sound it out, check, and see if it makes sense. What feature of the reading program?
Answer: Corrective Feedback

Question 17: Skill building from sounds to words to sentences to text with a high percentage of words that have been taught. What feature of the reading program?
Answer: Types of Practice

Question 18: Components of a _________ Plan include; stating goal and purpose, practicing phonological awareness, reviewing previous lessons, introducing a new concept, providing guided practice, providing extended practice, practicing dictation, connecting to word meaning, read text.
Answer: Phonics Lesson

Session 2

Question 1: T/F? Roughly half of all words in English can be spelled correctly based on established sound-symbol correspondences.
Answer: True

Question 2: Complete this sentence: A complex syllable is a syllable that contains a __. a. digraph b. consonant blend c. vowel team d. VCe pattern
Answer: b. consonant blend

Question 3: Complete this sentence: Vowel teams in English can have up to ________ letters. two three four five
Answer: four

Question 4: Which set(s) of words include only words that have consonant digraphs, and no words with blends? Select all that apply. a. father, shin, reach b. cheek, less, silk c. rough, phone, bang d. stripe, laugh, wish
Answer: a. father, shin, reach c. rough, phone, bang

Question 5: Which set of words illustrates both the Floss rule and the “-ck” rule? a. flick, sack, lock b. fuss, cell, will c. soak, flake, lurk d. slick, kiss, cuff
Answer: d. slick, kiss, cuff

Session 3

Question 1: Students are likely to demonstrate one set of phase characteristics before ________ to the next phase, in which the student’s approach to reading will be qualitatively different from the previous phase.
Answer: graduating

Question 2: Teaching must be _________ to the appropriate student level for growth to occur.
Answer: matched

Question 3: A student knows some, but not all, ________ names and forms; practice alphabet matching, naming, and ordering until alphabet letters can be named in random order and put in order.
Answer: alphabet letter

Question 4: A student may be aware of how _________ looks – alternating letters, spacing, etc.; practice writing the letters until the alphabet can be written to dictation (model), dictation (no model), and memory. Use lowercase for writing; use uppercase and lowercase for naming.
Answer: print

Question 5: A student may not understand the concept of a ________; has little phonemic awareness; Gradually build associations between gestures, keywords, and speech sounds. Emphasize articulation.
Answer: speech sound

Question 6: A student is beginning to match words __ by initial consonants; Blend the parts of compounds, then syllables, then onset-rime units, then phonemes in one-syllable, simple words.
Answer: orally

Question 7: A student may lack knowledge of word _ or information required to understand the text; Build vocabulary through read-aloud, theme units, and expressive language games. Stimulate verbal expression through retelling, structured conversation, and question-response routines.
Answer: Meaning

Question 8: A student tries to sound out by associating a sound with ________ letter and, perhaps, another letter or two; guesses at the rest; Match all sounds on consonant and vowel charts to keywords and common spellings.
Answer: First

Question 9: A student wants to _________ on context (e.g., pictures, topical knowledge) to guess at words; Blend known phoneme-grapheme correspondences into words, left to right, as consonants and vowels are learned. Practice automatic recognition of high-frequency words (regular and irregular, a few per week.
Answer: rely on

Question 10: A student begins to read simple ________ with known words; Start to read decodable text with known letter-sound correspondences and high-frequency words.
Answer: sentences

Question 11: A student attends to books read aloud, _______ and _______ questions, and retells what the reading is about; Browse the text and predict before reading.
Answer: asks and answers

Question 12: A student understands the ______ of classroom instruction; Differentiate question words (who, what, when, where, why, how); ask and answer questions. Retell or summarize what was read.
Answer: language

Question 13: A student writes simple sentences to ________; participates in shared writing; composes orally and attempts new spellings; Begins to spell high-frequency words accurately and to spell regular words by sound.
Answer: dictation

Question 14: A student can spell words _______, with all the speech sounds represented (letter name spellings still common); Increase knowledge of rhyme patterns, word families, “choice” spellings for consonants, and most common spellings for all vowel sounds.
Answer: phonetically

Question 15: A student shows knowledge of letter ________ and orthographic constraints; Read and spell blends and diagraphs.
Answer: patterns

Question 16: A student is learning the most common ________ words for reading and spelling; Read and spells words with short vowels, vowel-consonant-e, and inflections such as -ed, -s, and -ing.
Answer: sight

Question 17: A student is starting to chunk common ________ and letter sequences – such as -ing and -ack-and to read by analogy; Learn vowel teams and vowel-r patterns.
Answer: syllables

Question 18: A student can read decodable text, although not _________; commonly reads word by word; Read the decodable text with learned patterns and sight words, increasing fluency. Reread for context if the decoding attempt does not make sense. Partner read; use peer-assisted tutoring routines. Expand theme-related vocabulary. Write and publish the first storybooks.
Answer: fluently

Question 19: A student can generalize phonics skills to ________ words, then use context as a backup; Increase accuracy and automaticity with high-frequency words and regular words for reading.
Answer: unknown

Question 20: A student is increasing ________ in the passage; Decode two-syllable and three-syllable words, using the most common syllable division principles.
Answer: fluency

Question 21: A student recognizes more than 200 ________ words by sight; Increase speed to 60-90 words per minute with independent reading material (95% correct).
Answer: high-frequency

Question 22: A student uses context to fully identify the ________ of new words; Expand vocabulary at the rate of 800 or more words per year through second grade, then at the rate of 2,000 words per.
Answer: meanings

Question 23: A student can employ beginning comprehension ________ – browsing, anticipating, questioning, clarifying, retelling, and summarizing – with teacher support; Deepen awareness of different genres-narrative and expository-and how they are organized.
Answer: Strategies

Question 24: A student can _________ readable compositions with capitals, end punctuation, and most words spelled correctly or phonetically; Plan before writing and stick to the plan.
Answer: compose

Question 25: If students are lacking basic phonemic awareness, it is likely that their needs fit the profile of _________ learners.
Answer: pre alphabetic

Question 26: If students have partial phonemic awareness, but not full phonemic awareness, and are beginning to pair alphabet letters with sounds, the students may fit the profile of _______ learners.
Answer: early alphabetic

Question 27: If students have phonemic awareness and can spell each sound phonetically, but are just learning how printed words are actually spelled, they are likely in the ________ phase.
Answer: later alphabetic

Question 28: If students have phonemic awareness and knowledge of basic phonics but need to read whole words, syllables, and morphemes with more fluency, they are probably in the ________ phase.
Answer: consolidated alphabetic

Question 29: One of Ehri’s most important points is that sight word learning – fast recognition of words – is ________ by and correlated with phonic knowledge, or the ability to match phonemes and graphemes rapidly and accurately.
Answer: facilitated

Question 30: The most direct way to measure automatic recognition of real words is with graded lists, read under ________ and conditions.
Answer: timed and untimed

Session 4

Question 1: Students should be introduced to one new letter name every ________ or ________ day.
Answer: one or two

Question 2: During the first _______ weeks of Kindergarten, the names of all the letters, uppercase and lowercase, should be directly taught through a combination of direct teaching and play-based experience with manipulatives.
Answer: 6-8

Question 3: Knowledge of letter names and fluency in letter naming in Kindergarten are among the best _________ for later reading success.
Answer: predictors

Question 4: ________ of letter naming include; the beginning of orthographic processing;discrimination of confusable letters, clues of phoneme-grapheme matching, spelling (orally and silent) requires memory for letter names.
Answer: Advantages

Question 5: Early Kindergarten students need daily experiences with hands-on ________ such as alphabet puzzles; shapes for letter building, sand tracing, whipped cream, sandpaper, or templates for matching wooden or plastic letter shapes.
Answer: manipulatives

Question 6: Before asking young children to hold a pencil and control it in a small space, teachers by writing large objects or ________ shapes.
Answer: tracing

Question 7: Young learners need ________ guidelines to learn the differences between tall letters, short letters, and letters below the baseline.
Answer: spatial

Question 8: When children learn to write individual letters, they are developing both (hand movement) and _________ (letter recognition) skills.
Answer: graphom*otor and orthographic

Question 9: Effective teaching for writing includes; descriptions and verbal coaching and showing model letters with numbers indicating the sequence of strokes.
Answer: verbal; arrows

Question 10: These letters require a _________ circle; a,c,o,d,g,q.
Answer: counterclockwise

Question 11: These letters require a ________ first line; b,f,h,l,j.i,k,m,n,p,r,t,u
Answer: downward

Question 12: These letters with ________ lines and diagonals; e,s,v,w,x,y,z
Answer: Horizontal

Question 13: The _________ of every instructional sequence is accurate, automatic word recognition, and/or recall of specific words for writing.
Answer: goal

Question 14: Teachers should follow a __________ to teach new correspondences explicitly.
Answer: Routine

Question 15: It is _________ to ask students to write lengthy compositions by hand before they have automatized good letter-formation habits.
Answer: counterproductive

Question 16: ________ procedures are best introduced in phonics lessons using simple CVC words (e.g., sun, mop, red) that do not have blends.
Answer: Blending

Question 17: Encourage students to begin to blend words silently or in a ________ before saying the whole word aloud.
Answer: whisper

Session 5

Question 1: To reinforce the mental habit of using ________ skills, each lesson should provide practice reading between 15-30 words that have the sound-symbol correspondences that the students have been taught.
Answer: phonic decoding

Question 2: Sounds and graphemes must be processed to commit a word to ________.
Answer: Memory

Question 3: In a ________ sort, the teacher tells the students how to sort the words and receives the names of the categories. Closed sorts are more structured than open sorts and are excellent for guided practice of a concept that has been taught.
Answer: closed

Question 4: ________ sorts are open-ended and therefore more difficult than closed sorts. Not all words fit into the specified categories; some fit in doesn’t belong.
Answer: Open

Question 5: It is important to be clear whether students should sort words by sound or spelling _________.
Answer: Pattern

Question 6: ________ is a good way to reinforce the idea that some graphemes are used only at the ends of words.
Answer: Word building

Question 7: The purpose of a ________ is to give students practice recognizing subtle differences between and among similar-sounding words. Should differ in only one phoneme.
Answer: word chain

Question 8: ________ are groups of words that share recurring rhyme units, meaning the vowel and what follows in a syllable.
Answer: Word Families

Question 9: Some words have _______ which facilitates word recognition, so it is important to teach word meanings to beginning readers.
Answer: multiple meanings

Question 10: Learning multiple meanings of words ________ up word retrieval and word recognition and contributes to both vocabulary development and reading fluency.
Answer: speed

Question 11: Words in ________ are helpful for beginning readers.
Answer: context

Question 12: _________ activities in which students must decide if words belong in the same meaning category are also productive for both building the mental dictionary and reinforcing decoding skills.
Answer: Word classification

Session 6

Question 1: Pattern words that are easy to read are also easy for students to spell.
Answer: False

Question 2: Sentence dictation routines should include reminders about basic writing conventions (e.g., capitalization, end punctuation).
Answer: True

Question 3: Which is the best definition of the term sight words?
Answer: any words a reader can recognize instantly and read

Question 4: A teacher groups the following words on a word wall: mind, kind, find, bind, and rind. What do the words have in common? Select all that apply.
Answer: b. They share a spelling pattern. c. Their spellings are somewhat irregular.

Question 5: How often should teachers introduce students to new irregular, high-frequency words?
Answer: three to five times per week

Session 7

Question 1: Leveled texts are ranked on objective readability criteria, gradually becoming more difficult as students progress through the levels.
Answer: False

Question 2: If a teacher follows a systematic process for transferring phonics skills to text, it’s reasonable to expect students to read a decodable passage independently after a week of instruction.
Answer: True

Question 3: A school library has available a series of lavishly illustrated predictable texts written in verse. What are the most appropriate ways to use these in the classroom?
Answer: a. Use them as teacher read-aloud to enhance oral language and comprehension skills.

Question 4: Students are reading a decodable text that uses only pattern words or high-frequency words students have been taught. What level of reading accuracy is reasonable to expect?
Answer: 95%

Question 5: Over the course of a week of phonics instruction, which step in the Transfer to Text Process is the first that can be phased out?
Answer: b. Practice reading skill words in isolation before reading them in a passage.

Session 8

Question 1: The quality of Tier 2 and Tier 3 instruction is the most important variable affecting student progress in grades K-3.
Answer: False

Question 2: Successful implementation of an RTI or MTSS model depends on collaboration among all faculty.
Answer: True

Question 3: What proportion of students are likely to need Tier 2 or Tier 3 instruction even when Tier 1 instruction is effective?
Answer: c. at least 20%

Question 4: Based on the assessment data presented in this session, what can you conclude about how teachers professional development (PD) affects students’ performance outcomes?
Answer: d. PD to build teacher expertise and provide coaching support significantly improved student performance.

Question 5: Your district has selected a solid, research-based core instructional program for reading. Which guideline best explains how an individual teacher should implement this program?
Answer: b. Follow it, but if necessary supplement it, or adjust the pacing to meet students’ needs.

Related LETRS answers

  1. LETRS Unit 1
  2. LETRS Unit 2
  3. LETRS Unit 4
  4. LETRS Unit 5
  5. LETRS Unit 6
  6. LETRS Unit 7
  7. LETRS Unit 8
[90 Test Answers] LETRS Unit 3: Sessions 1–8 – Test Pinoy (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 6026

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.