[30 Test Answers] LETRS Unit 8: Sessions 1 to 6 – Test Pinoy (2024)

If you’re looking for answers to LETRS Unit 8 Sessions 1-6, you’ve come to the right place. In this article, we’ll provide you with all the answers you need to ace the LETRS Unit 8 Sessions 1-6 assessments.

Language Essentials for Teachers of Reading and Spelling (LETRS) Unit 8

Session 1

Question 1: What are the benefits of having students write in response to text? Select all that apply.
Answer: It prompts students to reflect on what they have learned; It enables students to connect ideas; It allows students to paraphrase ideas in their own words.

Question 2: According to the Simple View of Writing, which two categories of skills must students learn to become successful?
Answer: foundational skills; higher-order composition skills

Question 3: According to research, which of the following are best practices for writing instruction? Select all that apply.
Answer: Allowing students to practice writing every day; explicitly teaching the steps of the writing process; planning writing activities that are cooperative and interactive

Question 4: What statement best describes effective writing in instruction?
Answer: It integrates the teaching of foundational skills and composition.

Question 5: Which statement is not true?
Answer: Writing has been shown to improve comprehension of oral language.

Session 2

Question 1: What is the recommended order for teaching letter formation?
Answer: Teach lowercase letters first, then uppercase letters.

Question 2: All of the following are spelling rules and concepts that should be taught in grades 2-3, except:
Answer: common Latin and Greek roots

Question 3: What is dysgraphia?
Answer: the inability to write letters by hand because of a communication breakdown between two sections of the brain

Question 4: For alphabetic writing to be considered automatic, students should be able to write all of the letters from memory in what time frame?
Answer: 1 minute

Question 5: What is the best method for determining which hand is a student’s dominant hand for writing?
Answer: See which hand the student uses for fine motor skills (e.g., cutting, eating).

Session 3

Question 1: Which is the best practice for helping beginning writers learn and use different parts of speech in their writing?
Answer: Give students question words (e.g., who, what, how) to associate with each element or part of speech.

Question 2: Which of the following statements is true?
Answer: A compound sentence has two independent clauses joined by a coordinating conjunction.

Question 3: Which is an example of a complex sentence?
Answer: I have a dog that likes to bark.

Question 4: All of the following are coordinating conjunctions that students can use to form compound sentences except:
Answer: After

Question 5: What is a simple way to explain the meaning of a predicate?
Answer: It is the action in a sentence (what the subject is doing, thinking, feeling, or being).

Session 4

Question 1: All of the following should be explicitly stated for students when a writing assignment is first introduced except:
Answer: c. the spelling and grammar rules that should be followed.

Question 2: If a student is struggling with letter formation, what helpful support should be provided during translating (drafting)?
Answer: a. a letter-formation guide or sample alphabet

Question 3: In which grade should students begin using transitional words in their writing?
Answer: b. first grade

Question 4: In which grade are students expected to begin incorporating dialogue into their narrative writing?
Answer: d. third grade

Question 5: In kindergarten and first grade, students can tell stories most easily about
Answer: b. personal experiences.

Session 5

Question 1: “To share a belief or preference” is the purpose of which type of writing?
Answer: opinion

Question 2: When color coding informational writing, it is a good practice to use the same color for which two sentences?
Answer: the topic sentence and conclusion

Question 3: Which of the following statements is true?
Answer: Peer review activities should be heavily structured and focused on positive feedback.

Question 4: At what point should students be able to use transitions(linking words) to connect their ideas?
Answer: second grade

Question 5: Before teaching opinion or informational writing, it is essential to teach which preliminary skill?
Answer: differentiating between fact and opinion

Session 6

Question 1: Which of the following is considered the least useful assessment method for grading young writers?
Answer: a. letter grades (A, B, C, D, F)

Question 2: When grading compositions, which measure has the strongest correlation with the overall quality of the writing?
Answer: a. correct word sequences (CWS)

Question 3: What is the recommended way to capture and assess a student’s ideas if he or she is still in the alphabetic phase?
Answer: b. Have the student orally describe his or her work while the teacher records it in writing.

Question 4: The means of assessing student writing should be determined once students have completed their writing assignments.
Answer: FALSE

Question 5: Teachers can help ensure student success in writing by (select all that apply):
Answer: ALL

Related LETRS answers

  1. LETRS Unit 1
  2. LETRS Unit 2
  3. LETRS Unit 3
  4. LETRS Unit 4
  5. LETRS Unit 5
  6. LETRS Unit 6
  7. LETRS Unit 7
[30 Test Answers] LETRS Unit 8: Sessions 1 to 6 – Test Pinoy (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 6036

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.